BG:
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА
Замесването на погача може да ви изглежда трудна работа, но това е скъпо за всяка семейна трапеза традиционно ястие и е толкова вкусно, че всяко усилие бива моментално оправдано. А ето и как можете да приготвите у дома по автентична българска рецепта чудна коледна погача.
Необходими продукти:
800 г брашно + 100 г за поръсване по време на замесването
250 г масло
3 с.л. свинска мас
4 яйца
200 мл прясно мляко
1 пакетче жива мая
1 с.л. захар
1 жълтък
1 с.л. сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура, затова извадете от хладилника яйцата, млякото, маслото и маста поне 2 часа предварително. Разтворете маята в 3 с.л. топла водичка, добавете захарта и разбъркайте леко. Оставете да шупне (това ще се случи след около 10-тина минутки). Добавете маста при маслото и ги разбъркайте хубаво, за да се смесят добре. Може да използвате миксер с приставка за тесто на средна степен. Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта. Разбийте яйцата в отделна купичка и ги излейте в брашното. Добавете маята, 1/2 от маслената смес и започнете да бъркате с дървена лъжица. Добавете и млякото, като разбърквате постепенно. Когато сместа стане много гъста, я прехвърлете върху набрашнена повърхност и започнете да месите с ръце, докато получите еластично тесто. Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с фолио и го оставете да втаса за 1 час. Когато тестото удвои обема си, го размесете отново. Разделете го на 12 топки. Разточете всяка топка по дължина, така че да получите лента с дебелина 4-5 пръста. Намажете лентата с потопена в останалата маслена смес четка и навийте тестото на руло. С нож разрежете на половина и поставете получените розички в средата на намазнена тава. Повторете процедурата с останалото тесто, докато напълните тавата. Покрийте тавата с купа или друг съд, който да остави въздух над ръбовете, тъй като тестото ще се надигне и оставете погачата да втаса за 1 час. През това време загрейте фурната на 200 градуса или на режим за печене на хляб. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете втасалото тесто отгоре. Поръсете със сусам и печете за 25-30 минути или докато розичките придобият златист загар.
EN:
BULGARIAN TRADITIONAL FESTIVE BREAD
Kneading of bread may seem difficult job, but this precious and traditional festive dish is so delicious that every effort should instantly be justified. And here's how you can prepare it at home. This is an authentic Bulgarian recipe for wonderful Christmas bread.
Ingredients:
800 g flour + 100 gr extra for sprinkling during kneading
250 g butter
3 tablespoon lard
4 eggs
200 ml milk
1 packet of quick yeast
1 tablespoon sugar
1 yolk
1 tablespoon sesame seeds for for sprinkling
Instructions:
In this recipe, all ingredients need to be at room temperature, so at least two hours before cooking take the eggs, milk, butter and lard out of the fridge. Dissolve the yeast in 3 table spoons of warm water, add the sugar and mix well. Let the yeast activate (that will happen in about 10 minutes). Add the lard to the butter and mix them in. For this step you can use a mixer with a dough fork on a medium level. Sift the flour in a large bowl and add salt. Beat the eggs in a separate vessel and add them to the flour. In that mixture now add the yeast and 1/2 of the butter/lard mix and start turning with a wooden spoon. Add in the milk while continuously mixing and turning. When the mixture thickens well transfer it onto a flour covered working top and start kneading with your hands until you have an elastic dough. Put the dough in an oiled vessel, cover it with foil and let it set for 1 hour. When the dough doubles in size, knead it again. Split the dough into 12 balls. Roll the individual balls longitudinally until a consistent band of about 4-5 fingers is achieved. Brush the bands with the remainder of the butter mix and roll it. Cut the roll in two and place the resulting spirals into an oiled pan. Repeat the process with all 12 balls until you fill the pan. Cover the pan with foil or another bowl, making sure there is enough space for the expansion of the dough. Let it set for 1 hour. In the meantime, heat up the over to 200degC or set it in bread baking mode. Beat the yolk with 1 table spoon of water and brush the tops of the dough spirals. Sprinkle with sesame seeds and bake for 25-30 minutes or until the dough glazes into a golden color.
BG:
ЩОЛЕН С ПУХКАВА СНЕЖНА ГЛАЗУРА
Щоленът е традиционен немски сладкиш, който мнозина от нас познават и са хапвали неведнъж на градските коледни базари с чаша греяно вино в ръка. А ето как да го приготвим сами у дома.
Необходими продукти:
200 г брашно
170 г масло
250 г кафява захар
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. ванилова есенция
180 мл заквасена сметана
50 г смлени бадеми
50 г смлян шамфъстък
150 г стафиди
50 г настъргана кора от лимон и портокал
За снежната глазура:
40 мл неподсладена сметана
200 г пудра захар
12 коктейлни черешки
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете хартия за печене в продълговата тавичка. Пресейте брашното и добавете в него бакпулвера. Разбийте омекналото масло с кафявата захар. Добавете яйцата и 1/3 от брашното. Разбийте с миксер на средна степен. Добавете ванилията, 1/3 от брашното, половината ядки, половината заквасена сметана и половината стафиди. Разбъркайте хубаво отново на средна степен. Добавете останалите съставки и цитрусовите кори. Бъркайте, докато получите хомогенна смес. Изсипете в намаслена тавичка и печете за около 50-60 минутки.
Когато е готово, извадете от фурната и оставете да се охлади за 20-тина минутки. Междувременно разбийте с миксер на максималната степен сметаната и пудрата захар. Когато щоленът се е охладил добре, го преместете в чиния и го намажете обилно с глазурата. Целта е да изглежда така, сякаш тежка снежна покривка го е обгърната. Накрая подредете отгоре по дължина 12-те черешки.
EN:
STOLLEN WITH SNOW FLUFFY FROSTING
Stollen is a traditional German bread, which many of us know and have tasted more than once at urban Christmas markets with a glass of mulled wine. And here's how to prepare yourself at home.

Ingredients:
200 g flour
170 g butter
250 g brown sugar
3 eggs
1 packet of baking powder
1 teaspoon vanilla
180 ml sour cream
50 g ground almonds
50 g ground pistachios
150 g raisins
50 g lemon and orange zest
For snow glaze:
40 ml unsweetened cream
200 g caster sugar
12 cocktail cherries
Instructions:
Heat up the oven to 180 degrees and place baking paper in a long pan. Sift the flour and add baking powder. Mix the melted butter with the brown sugar. Add in the eggs and 1/3 of the flour. Mix it in with a mixer on medium level. Add the vanilla, 1/3 of the flour, half of the nuts, half of the sour cream and half of the raisins. Mix everything well again using the medium level of the mixer. Then add in the rest of the ingredients and the citrus shavings. Mix again until you get the finished mixture. Transfer the mix into an oiled pan and bake for about 50-60 minutes.
When it is finished, take it out of the oven and let it cool for about 20 minutes. Meanwhile, beat the cream and caster sugar in the mixer at maximum setting. When the stollen is well cooled, transfer it into a plate and brush on the glaze. The goal is make it look like a heavy snow cover is on top of it. For the finishing touch, place longitudinally the 12 cherries on top.
BG:
Овладеете ли тези 2 рецепти, ще се почувствате още по-празнично, а близките ви няма да пропуснат да ви засипят със заслужени комплименти и целувки за вкусотиите, които им сервирате.
Весели и вкусни празници!
Криси
EN:
When you master these two recipes, you will feel more than festive and your loved ones will not miss to express their deserved compliments and kisses for the tasty food that you serve.
Happy and delicious holidays!
Krisi
Още от невероятните рецепти на кулинарната ни гордост Криси от "Храна за щастие" можете да откриете
ТУК